Venezuela :: Matkaopas Venezuelaan

pieni matkaopas

Faktat ja historia

Faktat

Venezuelan lippu
Valtiomuoto: liittotasavalta (Venezuelan bolivariaaninen tasavalta)
Presidentti: Hugo Chávez
Pääkaupunki: Caracas
Pinta-ala: 916 445 km²
Väkiluku: 25,7 miljoonaa
Valuutta: bolívar (VEB)
Virallinen kieli: espanja
BKT/asukas: 6 354 USD
Aikavyöhyke: UTC-4 (Suomen ajasta -6 tuntia, kesäaikana -7 tuntia)
Pääuskonto: roomalaiskatolisuus
Sähkö: 110 V, adapteri tarvitaan

Historia

Kun eurooppalainen tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus rantautui Venezuelan mantereelle vuonna 1498, maata asutti intiaaniväestö. Vuotta myöhemmin maan ”löysivät” tutkimusmatkailijat Alonso de Ojeda ja Amerigo Vespucci ja nimesivät sen Pikku-Venetsiaksi eli Venezuelaksi veden päälle rakennettujen asumusten vuoksi.

Venezuelasta tuli Espanjan siirtomaa 1520-luvun alussa, mutta julistautui itsenäiseksi Espanjan siirtomaavallan alta vuonna 1811. Oikeasti itsenäisyys toteutui vasta myöhemmin, vuonna 1821, tänäkin päivän sankarina juhlitun kansallissankari Simón Bolívarin, johtaman sodan jälkeen. Aluksi Venezuela kuului Suur-Kolumbiaan yhdessä nykyisten Kolumbian, Panaman ja Ecuadorin kanssa aina vuoteen 1830 asti, kunnes Venezuela erosi liitosta ja muuttui täysin itsenäiseksi valtioksi. 1800-ja 1900-luvuilla Venezuelassa oli myrskyiset olot: oli diktaattoreja, poliittista epävakautta ja vallankumouksellista toimintaa. Lähihistorian viimeisin vallankaappaus yritettiin toteuttaa vuonna 2002 presidentti Hugo Chavezía vastaan.

Väestö

Venezuelan väestöpohja on Etelä-Amerikan sekoittunein. Venezuelan kansanryhmiä ovat intiaanit, espanjalaisten siirtolaisten jälkeläiset, afrikkalaisten orjien jälkeläiset sekä suuri joukko maahan muuttaneita ulkomaalaisia. Suomalaisia Venezuelassa asuu noin 130.

Venezuela on Latinalaisen Amerikan harvimpiin asuttuja valtioita. Asukastiheys on kuitenkin epätasaisesti jakautunut, sillä noin 85 % maan väestöstä asuu maan pohjoisosissa, vaikka lähes puolet valtion pinta-alasta on maan eteläisessä osassa. Suurin osa kaikista asukkaista asuu kuitenkin kaupungeissa.